Πολιτική

Debate: Οι απαντήσεις των πολιτικών αρχηγών για το Κράτος, τους Θεσμούς και τη Διαφάνεια

Έντεκα ημέρες πριν από τις εκλογές της 21ης Μαΐου 2023, πραγματοποιείται απόψε (10.05.2023) το debate (ντιμπέιτ) των πολιτικών αρχηγών.

Τις ερωτήσεις θέτουν οι δημοσιογράφοι των έξι τηλεοπτικών καναλιών πανελλαδικής εμβέλειας: Η Μάρα Ζαχαρέα (STAR), η Σία Κοσιώνη (ΣΚΑΪ), ο Γιώργος Παπαδάκης (ΑΝΤ1), ο Αντώνης Σρόιτερ (ALPHA), ο Παναγιώτης Στάθης (OPEN) και η Ράνια Τζίμα (MEGA). Τη συζήτηση συντονίζει ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Γιώργος Κουβαράς.

H τρίτη θεματική ενότητα αφορούσε ήταν « Κράτος, Θεσμοί, Διαφάνεια».

Πρώτος κλήθηκε να απαντήσει ο Νίκος Ανδρουλάκης, λέγοντας ότι εμπιστεύεται τη Δικαιοσύνη, αλλά όχι το πολιτικό σύστημα. “Για πρώτη φορά η Ελλάδα μπαίνει στο στόχαστρο για θέματα θεσμών. Δεν εμπιστεύομαι όμως το πολιτικό σύστημα. Η κρίση εμπιστοσύνης έχει να κάνει και με άλλα κόμματα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ… Είμαστε στον δρόμο να γίνουμε Ουγγαρία”.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας τόνισε: “Εμείς δεν είπαμε ποτέ ότι είναι ίδιοι ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Τσίπρας. Έχουν κοινά προγράμματα και κοινές στρατηγικές. Έχουμε ένα πρόγραμμα και δεν δίνουμε στήριξη ή ανοχή σε οποιαδήποτε κυβέρνηση. Ο λαός να κρατάει μικρό καλάθι, δίνουν ένα pass και το κόβουν από αλλού. Το ΚΚΕ δέχεται για τα οικονομικά του συνεχείς ελέγχους και ελέγχονται συνεχώς τα πάντα. Αυτό που αρνηθήκαμε να δώσουμε λίστα στο κράτος για αυτόν που μας ενισχύει”.

Ο Κυριάκος Βελόπουλος ανέφερε: “Δεν πιστεύω στις δημοσκοπήσεις. Δεν μπορεί η πολιτική εξουσία σε οποιονδήποτε και να του επιτρέπει να κάνει διαγγέλματα μέσα από τις φυλακές. Μόνο ο ελληνικός λαός πρέπει να αποφασίζει. Είναι αδιανόητο να παρακολουθείς την ηγεσία του στρατού και τον πολιτικό σου αντίπαλο. Συνεργασία με ένα κόμμα που συζητά θαλάσσιες ζώνες δεν πρόκειται να κάνω ποτέ”.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης επισήμανε: “Το κράτος μας θυμίζει ελβετικό τυρί μετά τα μνημόνια, λείπουν κομμάτια. Ξέρετε χώρα στον κόσμο που να έχει υπερταμείο; Έχουμε μία κυβέρνηση που αγνοεί το ΣτΕ όταν δεν της αρέσουν οι αποφάσεις της. Διαβουλευτικά συμβούλια από κληρωτούς πολίτες για τον έλεγχο των θεσμών. Ο κ. Μητσοτάκης να μας πει γιατί δείλιασε να κάνει Εξεταστική για το 2015”.

Ερωτηθείς για τις παρακολουθήσεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε: “Δεν σκέφτηκα να παραιτηθώ μετά τις παρακολουθήσεις και ζήτησα άμεση διαλεύκανση και ανέλαβα να διορθώσω μία σειρά από αστοχίες που επέτρεψε στην ΕΥΠ να παρακολουθεί ανθρώπους χωρίς τις απαραίτητες διαδικασίες. Ο κ. Ανδρουλάκης δεν αποτελεί κανέναν κίνδυνο για τη Δημοκρατία και δεν έπρεπε να παρακολουθείτο. Σύμφωνα με τον Economist η χώρα μας έχει κάνει βήματα μπροστά, παρά το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων”.

Ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε: “Ας δώσει ο κ. Μητσοτάκης κάποιες εξηγήσεις για την παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη. Ας μας πει αν είναι επικίνδυνος. Εγώ απευθύνομαι στις προοδευτικές δυνάμεις και λέω ότι το πρώτο με το τρίτο κόμμα μπορεί να φτιάξει κυβέρνηση που θα δώσει ανάσα στα νοικοκυριά. Είναι φυσιολογικό να υπάρχει ανταγωνισμός σε κόμματα με συγκλίσεις προγραμματικές. Άκουσα τον κ. Κουτσούμπα να λέει ότι δεν είναι όλοι ίδιοι. Αυτός που είναι πρώτος θα έχει τον πρώτο λόγο.

Δείτε επίσης
Πολιτική

Χρυσόγονος για δάνειο Κασσελάκη στον ΣΥΡΙΖΑ: Αν θεωρηθεί ότι είναι ιδιωτική χρηματοδότηση, το κόμμα απειλείται με πρόστιμο

Στη νομική πλευρά…
Πολιτική

Τα επτά νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας

Το θέμα που…
Πολιτική

Παρέμβαση Αντώνη Σαμαρά για την τροπολογία περί παράνομων μεταναστών

Ο πρώην πρωθυπουργός ζητά την απόσυρσή της – «Η χώρα μας, με αυτήν την τροπολογία, γίνεται, επί της ουσίας, φάρος προσέλκυσης λαθρομεταναστών…»

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *