ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Θεσσαλονίκη: Σήμερα με δωρεάν είσοδο το σύγχρονο ορατόριο “Παναγία – Η Μητέρα του Φωτός”

Το Ινστιτούτο Άγιος Μάξιμος ο Γραικός σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, την Διεύθυνση Πολιτισμού Τουρισμού Δήμου Θεσσαλονίκης, το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης θα παρουσιάσουν το σύγχρονο ορατόριο «Παναγία – Η Μητέρα του Φωτός» του συνθέτη Γεωργίου Θεοφάνους, στο Μέγαρο Μουσικής στην Θεσσαλονίκη σήμερα Τετάρτη 6 Μαρτίου 2024, ώρα 8:00 μ.μ. με δωρεάν είσοδο που θα γίνεται με δελτία εισόδου.*

Μάλιστα λόγω της θερμής ανταπόκρισης του κοινού, και με δεδομένο πως τα εισιτήρια είναι ήδη sold out, η συναυλία θα μεταδοθεί και σε live streaming (https://www.youtube.com/@SaintMaximTheGreekInstitute/streams) για εκείνους που δεν κατάφεραν να προμηθευτούν δελτία εισόδου.

Περισσότεροι από 200 συντελεστές θα βρίσκονται στη σκηνή για αυτή την παράσταση που συνδυάζει εικόνα, μουσική και θεατρικά δρώμενα και καθήλωσε πάνω από 15.000 θεατές σε Αθήνα και Κύπρο.

Πρόκειται για μια παραγωγή του Ινστιτούτου «Άγιος Μάξιμος ο Γραικός», το οποίο τελεί υπό την αιγίδα της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου και έχει ως σκοπό την έρευνα, διάσωση και προβολή των πνευματικών και πολιτιστικών μας παραδόσεων. Οι πρώτες παρουσιάσεις έγιναν στις 7 και 8 Φεβρουαρίου 2019 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και 4, 5 και 6 Σεπτεμβρίου 2019 στην Κύπρο, στις πόλεις Λεμεσό, Λευκωσία και Λάρνακα αντίστοιχα. Όλες στέφθηκαν με πολύ μεγάλη επιτυχία.

Τι θα δούμε επί σκηνής

Το πρόσωπο της Παναγίας επιδρά καταλυτικά στις ψυχές ποικίλου ακροατηρίου, το οποίο θα την αντιμετωπίσει ως Μάνα, μεσίτρια και διαρκή συμπαραστάτρια.

Με έμπνευση από τις επτά θαυματουργές εικόνες της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου, καθώς και την Αγία Ζώνη της Παναγίας, επιχειρείται μια παράσταση, η οποία φιλοδοξεί, με ποιητική απλότητα και μέσα από βλέμμα παιδιού, να προσφέρει ένα σεμνό προσκύνημα στην ιερή της εικόνα και ένα γλυκό φιλί στο ολοζώντανο, ζεστό της χέρι. Στη Μάνα, τη χειροπιαστή, που όσο τα βάσανά της πλήθαιναν, τόσο η καρδιά της απλωνόταν και που από μητέρα του Θεού, έγινε μάνα των ανθρώπων.

Έγινε η Παναγία, η Μητέρα του Φωτός. Έγινε και η ίδια Φως. Το δικό της φως, την αντίληψή της, την παρηγορία της, την παραμυθία της έχει ανάγκη ο σύγχρονος άνθρωπος που ζει με άγχος για τα βιοτικά και την καθημερινότητα, με ανασφάλεια και φοβίες για το μέλλον του. Η Παναγία ήταν το αποκούμπι, η καταφυγή, η ελπίδα και η χαρά για τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας, ας γίνει το ίδιο και για εμάς σήμερα, που ζούμε σε μία τόσο δύσκολη και παράλογη εποχή. Αυτός είναι ο σκοπός και ο στόχος της παραγωγής και παρουσιάσεως του ορατορίου αυτού, στο να αναζητήσουμε την μεσιτεία της Παναγίας, να προσέλθουμε με ελπίδα, με εμπιστοσύνη και αγάπη κοντά της.

ΠΗΓΗ

Δείτε επίσης
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ελεύθερη είσοδος σήμερα σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους της χώρας

Σήμερα Τετάρτη (6…
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Έφυγε από τη ζωή ο γνωστός Κρητικός λυράρης Γιώργος Στιβακτάκης

Έφυγε ξαφνικά από…

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *