ΕλλάδαΚοινωνία

Ξεκινά αύριο η αντιπυρική περίοδος – Το “νέο δόγμα” και οι συστάσεις προς τους πολίτες

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας για τη φετινή αντιπυρική περίοδο, που ξεκινά αύριο Δευτέρα 1η Μαΐου και θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία, ο στρατηγικός σχεδιασμός βασίζεται στο νέο δόγμα Πρόληψη, Προετοιμασία/Ετοιμότητα σε συνδυασμό με την Άμεση Απόκριση στα έκτακτα συμβάντα και στο πλαίσιο της σχετικής προετοιμασίας έχουν πραγματοποιηθεί στο υπουργείο πολυάριθμες, ευρείες συσκέψεις από τις αρχές του έτους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στόχος της εντατικής και έγκαιρης προετοιμασίας, που φέτος ξεκίνησε νωρίτερα από ποτέ, είναι η επιχειρησιακή ετοιμότητα του Πυροσβεστικού Σώματος και ο βέλτιστος συντονισμός, με σκοπό την ακόμη πιο αποτελεσματική συνεργασία όλων των συναρμόδιων φορέων: Ενόπλων Δυνάμεων, Ελληνικής Αστυνομίας, Λιμενικού Σώματος, ΕΚΑΒ, Δασικών Υπηρεσιών, Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Εθελοντών.

Για την άμεση και συντονισμένη απόκριση των εμπλεκόμενων φορέων σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εξέδωσε προ ημερών την 5η Έκδοση του Γενικού Σχεδίου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών εξαιτίας Δασικών Πυρκαγιών «ΙΟΛΑΟΣ 2».

Ημερήσιος Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς

Στο Γενικό Σχέδιο «ΙΟΛΑΟΣ 2» προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η έκδοση του Ημερήσιου Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου.

Ο Χάρτης αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του σχεδιασμού αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών, εκδίδεται καθημερινά από τη ΓΓΠΠ -με έναρξη για φέτος από σήμερα Κυριακή 30 Απριλίου- και ισχύει για την επόμενη ημέρα από την έκδοσή του. Οι κατηγορίες κινδύνου που δύνανται να αποτυπωθούν στον Χάρτη είναι πέντε:

– Πράσινο – Χαμηλή
– Μπλε – Μέση
– Κίτρινο – Υψηλή
– Πορτοκαλί – Πολύ υψηλή
– Κόκκινο – Κατάσταση ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ

Κύριος στόχος της έκδοσης του Χάρτη είναι η ενημέρωση των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών για τις περιοχές στις οποίες κατά το επόμενο 24ωρο είναι μεγάλη η επικινδυνότητα εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών, προκειμένου να τεθούν σε κατάσταση ετοιμότητας πολιτικής προστασίας και να αντιμετωπίσουν άμεσα και από κοινού τυχόν ενάρξεις δασικών πυρκαγιών. Συμβάλλει, επίσης, καθοριστικά στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για την αποτροπή έναρξης δασικών πυρκαγιών από αμέλεια.

Συστάσεις προς τους πολίτες

Οι πολίτες μπορούν να παρακολουθούν καθημερινά τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς στον ιστότοπο του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας καθώς και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Υπουργείου και του Πυροσβεστικού Σώματος.

! Σε όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου !

– Είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και αποφεύγουμε οποιαδήποτε υπαίθρια δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει πυρκαγιά

– Σε περίπτωση που αντιληφθούμε πυρκαγιά:

Καλούμε ΑΜΕΣΩΣ την Πυροσβεστική στο 199 ή το 112 και δίνουμε σαφείς πληροφορίες για:

– Την τοποθεσία και το ακριβές σημείο που βρισκόμαστε

– Το ακριβές σημείο και την κατεύθυνση της πυρκαγιάς

– Την ένταση του ανέμου στην περιοχή και

– Το είδος της βλάστησης που καίγεται

– Απομακρυνόμαστε αμέσως από την περιοχή

– Διευκολύνουμε την πρόσβαση των Πυροσβεστικών δυνάμεων

– Ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες των αρμόδιων Αρχών

– Ακολουθούμε απλές οδηγίες πρόληψης και αυτοπροστασίας από δασικές πυρκαγιές.

Δείτε επίσης
Ελλάδα

Συντριβή αεροσκάφους στην Καλαμάτα: Μετά από άσκηση χαμηλού ύψους η πτώση - Τα δύο σενάρια που εξετάζονται

Στο επίκεντρο ενός…
Κοινωνία

Νεκρός 29χρονος αστυνομικός της ΔΙΑΣ σε καταδίωξη από τη Νίκαια μέχρι τον Ασπρόπυργο

Το δυστύχημα προκλήθηκε…
Κοινωνία

17χρονη “έσβησε” ξαφνικά βυθίζοντας στο πένθος την Καβάλα

Μια 17χρονη μαθήτρια…

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *