ΔιεθνήΕθνικάΠολιτική

Τουρκία για αντίδραση ΕΕ στη συμφωνία με τη Λιβύη: Δεν έχει καμία αξία για εμάς

Για την Τουρκία οι παρατηρήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τη συμφωνία με τη Λιβύη δεν έχουν καμία αξία ή σημασία δήλωσε την Τρίτη ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών όπως μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu αποτυπώνοντας την ενόχληση της Άγκυρας για το «ράπισμα» που δέχθηκε από την Κομισιόν το βράδυ της Δευτέρας. 

#BREAKING Greek, EU remarks on Türkiye’s agreement with Libya on hydrocarbons have no importance or value, says Turkish Foreign Ministry spokesman pic.twitter.com/N7fqoN74Ds— ANADOLU AGENCY (@anadoluagency) October 4, 2022

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του τουρκικού ΥΠΕΞ η διαφωνία για μια συμφωνία που υπεγράφη από δύο κυρίαρχα κράτη παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τις βασικές αρχές του ΟΗΕ.

«Οι προσπάθειες της Ελλάδα η οποία επιχειρεί να σφετεριστεί τα νόμιμα δίκαια όχι μόνο της χώρας μας αλλά και της Λιβύης με τις μαξιμαλιστικές απαιτήσεις της και τις άδειες που έχει εκδώσει σε αυτό το πλαίσιο, δεν θα έχουν αποτέλεσμα» προσθέτει ο Τανσού Μπιλγκίτς.

Κατά τον ίδιο «η στήριξη της ΕΕ στις μαξιμαλιστικές απαιτήσεις της Ελλάδας και η στάση της να αποφεύγει τον ειλικρινή διάλογο και να εμποδίζει την παρέμβαση των διεθνών δικαστικών αρχών αντιβαίνει τόσο τις αρχές της όσο και το διεθνές δίκαιο. Η ΕΕ δεν είναι ένα διεθνές δικαιοδοτικό όργανο για να σχολιάζει ή να επιδικάζει συμφωνίες ανάμεσα σε κυρίαρχες τρίτες χώρες»

Στην δήλωσή του ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών καταλήγει με την έκκληση της Τουρκίας προς την ΕΕ και τα κράτη μέλη της «να μην υπερβαίνουν τα όρια και τις δυνάμεις τους, να σέβονται την κυριαρχία και την ισότητα των κρατών όπως προβλέπει το διεθνές δίκαιο και οι αρχές του ΟΗΕ».

Türkiye calls on EU and its member states to not overstep their boundaries and powers, to respect sovereignty and equality of states in line with international law, UN principles— ANADOLU AGENCY (@anadoluagency) October 4, 2022

Κλείσιμο

To βράδυ της Δευτέρας σε γραπτή του ανακοίνωση ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα εξωτερικών υποθέσεων Πίτερ Στάνο είχε αναφέρει ότι «το Μνημόνιο Συνεννόησης Τουρκίας-Λιβύης του 2019 παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται με το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν μπορεί να παράγει έννομα αποτελέσματα (legal consequences) για τρίτα κράτη».

Ειδικότερα, ο κ. Στάνο σημείωσε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση καταγράφει τις αναφορές που επισημαίνουν ότι η Τουρκία και η λιβυκή Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας υπέγραψαν συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες με βάση το Μνημόνιο Συνεννόησης Τουρκίας-Λιβύης του 2019 για την οριοθέτηση περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο».

«Η ΕΕ υπενθυμίζει ότι η θέση της σχετικά με αυτό το Μνημόνιο έχει δηλωθεί με σαφήνεια από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο του 2019 και παραμένει αμετάβλητη: Το Μνημόνιο Συνεννόησης Τουρκίας-Λιβύης του 2019 παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται με το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν μπορεί να παράγει έννομα αποτελέσματα για τρίτα κράτη» πρόσθεσε και κατέληξε:

«η νέα συμφωνία δεν έχει δημοσιοποιηθεί ακόμη. Απαιτούνται περαιτέρω διευκρινίσεις για το περιεχόμενό της. Πρέπει να αποφεύγονται ενέργειες που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την περιφερειακή σταθερότητα».

Δείτε επίσης
Εθνικά

25η Μαρτίου: Μεγαλειώδης η στρατιωτική παρέλαση στην Αθήνα - Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά…
Εθνικά

Παρέλαση 25 Μαρτίου: Η επετειακή διέλευση του Supermarine Spitfire συνοδεία αεροσκάφους F-16, δείτε βίντεο

Η πρώτη επετειακή…
Πολιτική

Χρυσόγονος για δάνειο Κασσελάκη στον ΣΥΡΙΖΑ: Αν θεωρηθεί ότι είναι ιδιωτική χρηματοδότηση, το κόμμα απειλείται με πρόστιμο

Στη νομική πλευρά…

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *