ΕλλάδαΥγεία

Lockdown: Πως θα εορταστούν τα Χριστούγεννα – Δηλώσεις Ν. Χαρδαλιά

Για το πως θα κάνουμε φέτος Χριστούγεννα και στο lockdown αναφέρθηκε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Τα Χριστούγεννα φέτος θα είναι σίγουρα διαφορετικά

υπογράμμισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς σε συνέντευξη που παραχώρησε σε τοπική εφημερίδα της Βορείου Ελλάδος.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς όταν ερωτήθηκε για το τι θα γίνει φέτος προς τα Χριστούγεννα και αν θα υπάρξει και lockdown απάντησε πως:

ξέρουμε από την πρώτη φάση της πανδημίας ότι το lockdown αποδίδει γρήγορα. Είναι το πιο δραστικό μέτρο και γι’ αυτό το πιο αποτελεσματικό.

Τα Χριστούγεννα φέτος θα είναι σίγουρα διαφορετικά, αλλά με πιστή εφαρμογή των μέτρων μπορούμε να τα γιορτάσουμε πιο περιορισμένα, με λιγότερες συναναστροφές, αλλά το κυριότερο να παραμείνουμε όλοι υγιείς.

Ο υφυπουργός όταν ερωτήθηκε τον λόγο για τον οποίο μπήκαμε σε 2ο lockdown απάντησε χαρακτηριστικά ότι:

σε γενικές γραμμές δύο ήταν οι συνθήκες που επέτρεψαν αυτή τη δυσμενή και ιδιαίτερα επικίνδυνη εξέλιξη.

Η χαλάρωση που παρατηρήθηκε στην τήρηση των μέτρων, σε συνδυασμό με τη σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας και της συνεπακόλουθης διαφοροποίησης της κοινωνικής συμπεριφοράς, του μεγαλύτερου συγχρωτισμού δηλ. σε κλειστούς χώρους.

Οι βορειότερες περιοχές της χώρας προφανώς επηρεάστηκαν πρώτες και το τελευταίο διάστημα βλέπαμε μια έντονη αυξητική τάση να διαμορφώνεται, με τη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες να μπαίνουν πρώτες σε πολύ αυστηρό καθεστώς.

Την τελευταία εβδομάδα, όμως, πριν από την απόφαση της κυβέρνησης για την εφαρμογή του γενικού απαγορευτικού, η αναπαραγωγή του ιού εμφάνισε μια εκρηκτική αύξηση σε όλη σχεδόν τη χώρα – εξ ου και οδηγηθήκαμε στην απόφαση για νέο lockdown.