Πολιτική

Ν. Ανδρουλάκης: Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη περιφρονεί τους πολίτες

Τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής για ζητήματα όπως το ιδιωτικό χρέος, η αύξηση του κόστους στέγασης, η Υγεία και η Παιδεία, σε αντιδιαστολή με τα πεπραγμένα της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης, κατά την περιοδεία του στη Νέα Σμύρνη. «Προτεραιότητα της δημοκρατικής παράταξης είναι ο λαός ενωμένος να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του σήμερα, όχι με φτηνά δίπολα, ψευτοεκβιασμούς και θεωρίες συνωμοσίας», είπε, τονίζοντας την ανάγκη μίας ουσιώδους συζήτησης για τη δημιουργία μιας ανθεκτικής οικονομίας, ανταγωνιστικής σε ευρωπαϊκό επίπεδο κι ενός ισχυρού κοινωνικού κράτους που θα μειώσει τις ανισότητες και θα δημιουργήσει τις συνθήκες μιας βιώσιμης ανάπτυξης, δίνοντας ευκαιρίες σε όλα τα Ελληνόπουλα. «Αυτή τη συζήτηση αποφεύγουν ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Τσίπρας, οι οποίοι έλεγαν ότι δεν έχουμε θέσεις, αλλά αποδεικνύεται ότι οι δικές τους θέσεις είναι μόνο οι καρέκλες για τις οποίες αγωνιούν», είπε. Απορρίπτοντας το παιχνίδι της πόλωσης και της φθηνής επικοινωνίας, τόνισε πως: «Έχω χρέος να μιλήσω με ευθύτητα, με ρεαλισμό, με μόνο κίνητρο μία καλύτερη ζωή για όλους τους Έλληνες. Αυτή είναι η αξία της πολιτικής και όχι να κάνουμε επικοινωνία για την επικοινωνία». Υπενθύμισε πως το ΠΑΣΟΚ οικοδόμησε ό,τι σωστό υπάρχει σε αυτήν την πατρίδα, σε επίπεδο κοινωνικού κράτους, αξιοκρατίας, διαφάνειας, ΑΣΕΠ, Διαύγειας, ΕΣΥ, δημοσίων πανεπιστημίων, υποδομών, μετρό, αεροδρομίων. «Εμπιστευθείτε μας διότι έχουμε υψηλό δείκτη και αξιοπιστίας και γνώσης για να οικοδομήσουμε την Ελλάδα του πραγματικού 21ου αιώνα και όχι την Ελλάδα του παρακράτους, των υποκλοπών, του ρουσφετιού, της διχόνοιας, της τοξικότητας, των παρακρατικών μηχανισμών στα social media που ισοπεδώνουν προσωπικότητες, ανθρώπινα δικαιώματα και διάκριση εξουσιών».

Υγεία

Ο κ. Ανδρουλάκης εστίασε στο ζήτημα της Υγείας, υπενθυμίζοντας ότι οι Έλληνες πληρώνουμε τις τρίτες υψηλότερες δαπάνες σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη στιγμή που οι ανάγκες για υπηρεσίες υγείας αυξάνονται λόγω της γήρανσης του πληθυσμού αλλά και της φτωχοποίησης. «Το Εθνικό Σύστημα Υγείας που ίδρυσε το ΠΑΣΟΚ καταρρέει στα χέρια του κ. Μητσοτάκη. Έχουμε χρέος εμείς που το κάναμε, να το αναγεννήσουμε. Γι’ αυτό δεσμευόμαστε στους πολίτες ότι θα πάρουμε, όχι 2-4% από το Ταμείο Ανάκαμψης, όπως η Νέα Δημοκρατία, αλλά 8-10% για να κάνουμε ένα ισχυρό δίκτυο πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Να δώσουμε σοβαρά οικονομικά κίνητρα στους υγειονομικούς για να μείνουν στην Ελλάδα και να σταματήσουν οι γιατροί μας να φεύγουν στο εξωτερικό», τόνισε.

Παιδεία

Αναφερόμενος στο ζήτημα της πανεπιστημιακής αστυνομίας, διερωτήθηκε πού είναι σήμερα η καινοτομία που ήθελε να εφαρμόσει ο κ. Μητσοτάκης. «Πληρώσαμε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για τα ρουσφέτια του κ. Μητσοτάκη και πανεπιστημιακή αστυνομία δεν υπάρχει πουθενά, γιατί αυτή είναι η Νέα Δημοκρατία. Αντί να κάνει το προφανές, στήνει τοξικές αντιπαραθέσεις, για να κάνει αυτό που τη βολεύει και να διορίσει μερικούς περισσότερους», σχολίασε δηκτικά. Όσο για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ανέφερε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής για εθνικό απολυτήριο, ώστε να μην κρίνεται η ζωή των νέων σε μία εξέταση. «Το εθνικό απολυτήριο υπάρχει σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη. Σταματάει το σχολείο να γίνεται πάρεργο και να πέφτει το βάρος μόνο στα φροντιστήρια και το σχολείο αποκτά έτσι τον χαρακτήρα που του αξίζει», εξήγησε ο κ. Ανδρουλάκης. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο θέμα της σχολικής βίας, για το οποίο η αρμόδια υπουργός, κυρία Κεραμέως είπε πρόσφατα πως διαθέτουμε 3.000 ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς. «Δεν μας είπε, όμως, πόσα σχολεία έχουμε. Έχουμε γύρω στα 23.500 σχολεία. Άρα, περισσότερα από 20.000 δεν έχουν την κάλυψη που χρειάζονται. Γι’ αυτό, λοιπόν, ας σταματήσουμε τις κοροϊδίες και τις συζητήσεις άνευ ουσίας και ας μιλήσουμε για την πραγματική δημόσια παιδεία, που θα είναι μοχλός κινητικότητας προς τα πάνω για όλα τα ελληνόπουλα. Αυτό είναι το όραμά μας. Μια πραγματικά δημόσια παιδεία όλων των βαθμίδων», σημείωσε ο κ. Ανδρουλάκης.

Στέγαση

Χαρακτήρισε τις επιλογές του κ. Μητσοτάκη, σχετικά με το υψηλό κόστος στέγασης ως «πολιτική για πολίτες-πελάτες και όχι κοινωνική πολιτική με κοινωνικά κριτήρια». Επανέλαβε την θέση του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής για τη δημιουργία μίας δεξαμενής 150.000 κατοικιών που θα στεγάσουν με χαμηλό ενοίκιο χιλιάδες νέα ζευγάρια. «Είναι κρίσιμο για το δημογραφικό μας, για την κοινωνική δικαιοσύνη και την αντιμετώπιση των ανισοτήτων. Μιλάμε για ένα άλλο μοντέλο κοινωνικής στέγασης, ακολουθώντας ώριμα παραδείγματα της Αυστρίας, της Γερμανίας και χωρών του νότου», επισήμανε.

Ιδιωτικό χρέος

Ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε την ανάγκη, αλλά και το καθήκον, να δώσουμε λυτρωτικές λύσεις και δεύτερη ευκαιρία αξιοπρέπειας στους ευάλωτους δανειολήπτες, «με ρυθμίσεις και διαπραγματεύσεις με τα funds, όχι εκβιαστικές, αλλά στο προσκήνιο. Εμείς έχουμε χρέος ως κίνημα πατριωτικό να μην επιτρέψουμε την κερδοσκοπία και τον αφελληνισμό της ελληνικής οικονομίας». Αναφέρθηκε στην πρόταση του ΠΑΣΟ – Κινήματος Αλλαγής σχετικά με τις 120 δόσεις προς ΕΦΚΑ και εφορία για μείωση 30% του αρχικού ποσού όταν αυτές τηρούνται. «Βγαίνει η Νέα Δημοκρατία και λέει ότι το έκανε. Ρωτήστε στον περίγυρό σας πόσοι άνθρωποι είχαν δυνατότητα να ενταχθούν στις 120 δόσεις και θα καταλάβετε σε τι βαθμό σας περιφρονεί ο κ. Μητσοτάκης. Έχουμε, παράλληλα, 80.000 οικογένειες σε δεινή κατάσταση από την αλλαγή της ισοτιμίας με το ελβετικό φράγκο, και λέμε ότι δεν μπορεί όλο το ποσό της αύξησης του επιτοκίου να το πληρώσουν οι δανειολήπτες, αλλά τα 2/3 να επιβαρύνουν τα τραπεζικά ιδρύματα για να υπάρχει μία δίκαιη λύση ρύθμισης. Εμείς θέλουμε ρυθμίσεις και όχι ξαφνικό θάνατο της ελληνικής οικονομίας που θα οδηγήσει σε κατάρρευση τη μεσαία τάξη και τους πιο αδύναμους Έλληνες», είπε χαρακτηριστικά.

Αξιοκρατία

Ο κ. Ανδρουλάκης έθεσε ως μία από τις προτεραιότητες μέσα σε δύο μήνες από το σχηματισμό κυβέρνησης, να στελεχωθούν όλοι οι οργανισμοί κατά νοσοκομεία, μέσω ανοικτού διεθνούς διαγωνισμού, με αύξηση οικονομικών κινήτρων με τους καλύτερους Έλληνες με τα καλύτερα βιογραφικά. «Δεν ακούω να ρωτάει κανείς δημοσιογράφος τον κ. Μητσοτάκη αν συμφωνεί μαζί μου», σχολίασε, υπενθυμίζοντας ότι, στην τραγωδία των Τεμπών πρωταγωνιστές είναι κομματικά παιδιά της ΟΝΝΕΔ και του κ. Μητσοτάκη. «Εμείς θέλουμε νέα αλλαγή, αξιοκρατία, διαφάνεια και πραγματικά θέλω να απαντήσουν: Δεσμεύονται σε αυτό μετά τις 21 Μαΐου ή θα συνεχίσουν να έχουν το κράτος ως λάφυρο για να στήνουν παιχνίδια εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος;», επέμεινε. Ειδικότερα δε, για το δυστύχημα των Τεμπών, τόνισε πως αν και σταματήσαμε ως δια μαγείας να το συζητάμε, έχει χαραχτεί στη συλλογική μνήμη και στην ψυχή κάθε Έλληνα πολίτη. Διεμήνυσε ότι η κυβέρνηση έχει χρέος να αποκαλύψει ποιου βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας ήταν ρουσφέτι ο μοιραίος σταθμάρχης, δεδομένου ότι και το πόρισμα της επιτροπής που διόρισε ο κ. Μητσοτάκης αναδεικνύει ότι η μετάταξή του ήταν παράνομη, σε αντίθεση με όσα έλεγαν οι κ.κ. Γεωργιάδης και Βορίδης, περιφρονώντας τον πόνο των οικογενειών. «Το κράτος του ρουσφετιού, το κράτος-λάφυρο του εκάστοτε πρωθυπουργού είναι η κακοδαιμονία μας που έχουμε χρέος να σταματήσουμε στις 21 Μαΐου. Γιατί εμείς δεν είμαστε αμετανόητοι. Μάθαμε, αλλάξαμε, ανανεωθήκαμε και υπηρετούμε τον πολίτη, την πατρίδα και το δημόσιο συμφέρον», υπογράμμισε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής.

«Πρέσπες του Αιγαίου»

Ως προς τα εθνικά θέματα, ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης τόνισε πως αυτά δεν πρέπει να μας διαιρούν, ωστόσο απαιτούνται απαντήσεις: «Ρωτώ τον κ. Τσίπρα τι εννοεί λέγοντας Πρέσπες του Αιγαίου; Τόσο επιτυχημένη θεωρεί τη συμφωνία του που είναι το παγκόσμιο μοναδικό παράδειγμα, που αλλιώς λένε τη μία χώρα και αλλιώς το λαό της; Υπάρχει άλλη χώρα που τη λένε Βόρεια Μακεδονία και Μακεδόνες το λαό; Και θέλει να τη μιμηθεί και στο Αιγαίο, όταν απέναντί μας και ο Ερντογάν και ο Κιλιντσντάρογλου καθημερινά προκαλούν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και καταπατούν το διεθνές δίκαιο;».

ΠΗΓΗ

Δείτε επίσης
Πολιτική

Χρυσόγονος για δάνειο Κασσελάκη στον ΣΥΡΙΖΑ: Αν θεωρηθεί ότι είναι ιδιωτική χρηματοδότηση, το κόμμα απειλείται με πρόστιμο

Στη νομική πλευρά…
Πολιτική

Τα επτά νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας

Το θέμα που…
Πολιτική

Παρέμβαση Αντώνη Σαμαρά για την τροπολογία περί παράνομων μεταναστών

Ο πρώην πρωθυπουργός ζητά την απόσυρσή της – «Η χώρα μας, με αυτήν την τροπολογία, γίνεται, επί της ουσίας, φάρος προσέλκυσης λαθρομεταναστών…»

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *