ΑστυνομικάΓυναίκαΕλλάδα

Panic button: Κατατέθηκε η τροπολογία για την προστασία των γυναικών

Panic button: Κατατέθηκε η τροπολογία για την προστασία των γυναικών

Τροπολογία για το «panic button», την ψηφιακή εφαρμογή που θα επιτρέπει σε θύματα ενδοοικογενειακής βίας να ενημερώνουν άμεσα και με ασφάλεια τις αστυνομικές αρχές όταν βρίσκονται σε κίνδυνο κατέθεσε η κυβέρνηση στην η Βουλή.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση της ρύθμισης που εισάγει το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης «σκοπός της προτεινόμενης ρύθμισης είναι η θέσπιση του προγράμματος «Κομβίον Πανικού» (panic button) και η διαμόρφωση του βασικού πλαισίου πιλοτικής λειτουργίας του».

Όπως αναφέρεται στην έκθεση «ια πρώτη φορά στην Ελλάδα αξιοποιείται η καινοτόμος ψηψιακή εψαρμογή «Κομβίον Πανικού» (panic button) και παρέχεται η δυνατότητα χορήγησής της σε γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας, προκειμένου να μπορούν, μέσω του κινητού τηλεφώνου τους, να ειδοποιούν άμεσα και με ασφαλή τρόπο την Ελληνική Αστυνομία, σε περίπτωση που βρίσκονται σε κατάσταση απειλής ή κινδύνου της ζωής τους ή της σωματικής ακεραιότητάς τους».

Με την προτεινόμενη ρύθμιση προβλέπονται οι δικαιούχοι για εγκατάσταση της εφαρμογής στα κινητά τηλέφωνά τους, καθώς και οι βασικοί όροι λειτουργίας του προγράμματος.

Από τη λήξη της πιλοτικής λειτουργίας, η οποία ορίστηκε ότι θα είναι διάρκειας ενός έτους στις περιφέρειες Αττικής και Θεσσαλονίκης «θα ακολουθήσει αξιολόγηση του προγράμματος από τις αρμόδιες υπηρεσίες των υπουργείων Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Προστασίας του Πολίτη, προκειμένου να αξιοποιηθούν τα αποτελέσματα της αξιολόγησης, για τη μετάβαση στην καθολική εψαρμογή του».

Πώς θα λειτουργεί το panic button

Η χρήση της εφαρμογής γίνεται με την επιλογή της σχετικής ένδειξης στην οθόνη του κινητού τηλεφώνου. Άμεσα ενημερώνεται με SMS η αστυνομία για την απειλή ή τον κίνδυνο της ζωής ή της σωματικής ακεραιότητας της δικαιούχου. Στο SMS περιλαμβάνονται στοιχεία για τον χωρικό εντοπισμό της γυναίκας ώστε οι αστυνομικοί να επέμβουν για την προστασία της.

Δείτε επίσης
Ελλάδα

Συντριβή αεροσκάφους στην Καλαμάτα: Μετά από άσκηση χαμηλού ύψους η πτώση - Τα δύο σενάρια που εξετάζονται

Στο επίκεντρο ενός…
Αστυνομικά

Θεσσαλονίκη: Νεκρός αστυνομικός - Μαχαιρώθηκε σε μπαρ από Νορβηγό

Νέα τραγωδία με…
Αστυνομικά

Καταδίωξη με νεκρό αστυνομικό: Ρομά 18 χρονών ο δράστης που έκλεψε το αυτοκίνητο

Ένας Ρομά μόλις…

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *