Διεθνή

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει το Φιδονήσι μετά από ουκρανικό μπαράζ πυραύλων

Οι ρωσικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι εγκαταλείπουν το Φιδονήσι λίγες μέρες αφότου η Ουκρανία εξαπέλυσε μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων στις εγκαταστάσεις τους.

Το νησί των 100 στρεμμάτων έχει στρατηγική σημασία, απέχοντας 129 χιλιόμετρα από τα νότια παράλια της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα.

Η Ρωσία κατέλαβε το νησί στις αρχές του πολέμου, και είχε καταφέρει σε μεγάλο βαθμό να διατηρήσει τον έλεγχό του παρά τις περιοδικές επιθέσεις από τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας. Όμως η Ουκρανία την περασμένη εβδομάδα εξαπέλυσε μια μεγάλη επίθεση, καταστρέφοντας μια σειρά από ρωσικούς σταθμούς ανεφοδιασμού και αντιαεροπορικά συστήματα με ένα μπαράζ πυραύλων.

Η αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων αντιπροσωπεύει μια σημαντική απώλεια για τις δυνάμεις του Πούτιν τόσο από στρατηγικής άποψης, όσο και από άποψης γοήτρου. Ο επικεφαλής του γραφείου του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Αντρίι Γιέρμακ, δημοσίευσε ένα χαρούμενο μήνυμα μόλις έμαθε τα νέα το πρωί.

“‘ΚΑΜΠΟΥΜ! Δεν υπάρχουν πλέον ρωσικά στρατεύματα στο Φιδονήσι Οι Ένοπλες Δυνάμεις μας έκαναν εξαιρετική δουλειά. Θα ακολουθήσουν περισσότερα ΚΑΜΠΟΥΜ νέα” έγραψε χαρακτηριστικά στο Twitter.

Στο μεταξύ, η επικεφαλής των Υπηρεσιών Πληροφοριών των Ηνωμένων Πολιτειών Άβριλ Χέινς προειδοποίησε ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν επιδιώκει ακόμα να καταλάβει το μεγαλύτερο μέρος της Ουκρανίας. Ωστόσο, τα στρατεύματα της Μόσχας έχουν αποδυναμωθεί τόσο πολύ από τις σκληρές μάχες, ώστε οι ΗΠΑ να εκτιμούν ότι τα εδαφικά κέρδη θα είναι μια χρονοβόρα υπόθεση και ότι «η εικόνα παραμένει αρκετά ζοφερή».

«Αυτό σημαίνει ότι ο πόλεμος θα μπορούσε να διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα» τόνισε η Διευθύντρια των Υπηρεσιών Πληροφοριών των Ηνωμένων Πολιτειών σύμφωνα με το BBC.

Τον Μάρτιο η Μόσχα επικέντρωσε εκ νέου τις προσπάθειές της στην κατάληψη του Ντονμπάς, στην Ανατολική Ουκρανία, αφού απέτυχε να καταλάβει το Κίεβο και άλλες πόλεις. Ο κ. Πούτιν εξακολουθεί να έχει τους ίδιους στόχους με αυτούς που είχε στην αρχή της σύγκρουσης, ανέφερε η επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ να καταλάβει το μεγαλύτερο μέρος της Ουκρανίας. Αλλά, διευκρίνισε, η Ρωσία είναι απίθανο να επιτύχει αυτόν τον στόχο σύντομα.

Πηγή: dailymali.co.uk

Δείτε επίσης
Διεθνή

“Η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση” επαναλαμβάνει ο Ερντογάν

«Έχω πει επανειλημμένα…
Διεθνή

Μάζης: Η Δύση αλώνεται από αραβικό χρήμα υπέρ Ισλάμ… η Τουρκία (vid.)

O γνωστός καθηγητής…
Διεθνή

Απάντηση Μαξίμου σε Σούνακ: Ό,τι είχαμε να πούμε το είπαμε

Άμεση ήταν η…

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *