Διεθνή

Αϊτή: Δολοφόνησαν τον πρόεδρο της χώρας

Έπεσε νεκρός μέσα στο σπίτι του.

Χάος επικρατεί στην Αϊτή καθώς σύμφωνα με ανακοίνωση δολοφόνησαν μέσα στο σπίτι του τον πρόεδρο της χώρας Ζοβενέλ Μοΐζ. Το περιστατικό συνέβη λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης όταν ένοπλοι εισέβαλαν στην κατοικία του πρωθυπουργού και άρχισαν να πυροβολούν. 

Ο ίδιος έπεσε νεκρός ενώ όπως φαίνεται η σύζυγος του είναι σοβαρά τραυματισμένη. Ο προσωρινός πρωθυπουργός της χώρας Κλοντ Ζοζέφ δήλωσε. «Γύρω στη 1 το πρωί, κατά τη διάρκεια της νύχτας προς την 7η Ιουλίου, μια ομάδα αγνώστων, μεταξύ των οποίων και κάποιοι Ισπανόφωνοι, πραγματοποίησαν επίθεση στην προσωπική κατοικία του προέδρου, τραυματίζοντας θανάσιμα τον αρχηγό του κράτους». Επίσης πρόσθεσε πως «θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να διασφαλιστεί η συνέχιση της ομαλής διακυβέρνησης». 

Ο Ζοβενέλ Μοΐζ είχε την εξουσία της Αϊτής από τον Φεβρουάριο του 2017 και παρέμενε στη θέση του παρά τις διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης πως η θητεία του είχε λήξει. Σύμφωνα με το κόμμα της αντιπολίτευσης, ο 53χρονος πολιτικός θα έπρεπε να είχε παραιτηθεί από τις 7 Φεβρουαρίου 2021 βάσει Συντάγματος. Αυτό προβλέπει πως ο χρόνος μετράει από την ημερομηνία εκλογής και όχι από την ημερομηνία ανάληψης της εξουσίας. Έτσι υπάρχουν φόβοι ότι πολιτικοί αντίπαλοι ίσως δολοφόνησαν τον πρόεδρο της χώρας στην Αϊτή.

Τους τελευταίους μήνες μαζικές ήταν οι διαδηλώσεις των πολιτών που ζητούσαν την παραίτηση του από την προεδρία. Ειδικά μετά την άρνηση του να παραιτηθεί. Η απάντηση του Ζοβενέλ Μοΐζ ήταν η καταστολή μέσω της βίας. Ενώ δεν ήταν η πρώτη φορά στη θητεία του που βρέθηκε αντιμέτωπος με καταγγελίες για διαφθορά και αμφισβητήθηκε . Πάντα σχεδόν με μεγάλες και συχνά βίαιες διαδηλώσεις. 

Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης η δολοφονία του θα προκαλέσει μεγαλύτερη αναταραχή στη φτωχή χώρα της Καραϊβικής. Να θυμίσουμε ότι στο παρελθόν έχει περάσει πραξικοπήματα και δικτατορίες.  Η Αϊτή κέρδισε την ανεξαρτησία της το 1804, όταν οι κάτοικοί της εξεγέρθηκαν κατά των Γάλλων αποικιοκρατών. Και κατάφερε να οργανώσει τις πρώτες ελεύθερες εκλογές μόλις το 1990.


Δείτε επίσης
Διεθνή

“Η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση” επαναλαμβάνει ο Ερντογάν

«Έχω πει επανειλημμένα…
Διεθνή

Μάζης: Η Δύση αλώνεται από αραβικό χρήμα υπέρ Ισλάμ… η Τουρκία (vid.)

O γνωστός καθηγητής…
Διεθνή

Απάντηση Μαξίμου σε Σούνακ: Ό,τι είχαμε να πούμε το είπαμε

Άμεση ήταν η…

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *