ΔιεθνήΕλλάδαΠολιτική

Δένδιας: Ελλάδα και Σερβία συνδέονται με ισχυρούς δεσμούς

Στους δεσμούς ανάμεσα στις δύο χώρες Ελλάδα και Σερβία αναφέρθηκε ο κ. Δένδιας.

Αφορμή η συνάντηση του με τον Σέρβο ομόλογο του την Αθήνα.

Συγκεκριμένα ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας αναφέρθηκε στους διαχρονικούς δεσμούς που συνδέουν αυτές τις δύο κοντά πολιτισμικά και θρησκευτικά χώρες.

Ακολουθούν όλες οι δηλώσεις του Νίκου Δένδια:

 

“Σε πολιτικό επίπεδο, η άριστη σχέση των δύο χωρών επισφραγίστηκε από την 3η Συνάντηση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Σερβίας που έλαβε χώρα τον περασμένο Δεκέμβριο στην Αθήνα και οδήγησε στην υπογραφή της Κοινής Διακήρυξης για τη Σύσταση Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης, η οποία αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο εμβάθυνσης των πολυδιάστατων σχέσεων μας”.

Όπως επεσήμανε ο κ. Δένδιας, με τον ομόλογό του είχαν τη δυνατότητα να συζητήσουν και να ανταλλάξουν απόψεις επί διαφόρων θεμάτων, καθώς και τρόπους ενίσχυσης των ήδη εξαιρετικών σχέσεων των δύο χωρών.

Αναφορικά με την πανδημία του κορονοϊού, “εκφράσαμε τη βούλησή μας να συνεργαστούμε σε ένα ευρύ φάσμα τομέων για να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις της, τόσο στις χώρες μας όσο και στην ευρύτερη περιοχή μας”, σημείωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

“Όσον αφορά την ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας, επαναδιατύπωσα τη σταθερή στήριξη της χώρας μας”, υπογράμμισε ο κ. Δένδιας και πρόσθεσε: “Πάγιος στόχος της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής είναι η ενσωμάτωση των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Η ένταξη στην ΕΕ θα προσφέρει τις απαραίτητες εκείνες προϋποθέσεις για τη δημιουργία ενός χώρου ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας, χωρίς έξωθεν παρεμβάσεις που λειτουργούν αποσταθεροποιητικά για την περιοχή. Και η Σερβία έχει πραγματοποιήσει σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση ένταξης στην ΕΕ”.

Αναφορικά με τον διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινας, ο κ. Δένδιας επανέλαβε ότι η θέση της Ελλάδος σχετικά με το καθεστώς του Κοσσόβου, παραμένει αμετάβλητη, έως ότου επιτευχθεί μία τελική συμφωνία.

Συζητήθηκε ακόμη η “ιστορικής σημασίας υπογραφή της συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας”, επεσήμανε ο κ. Δένδιας. “Μιας συμφωνίας, η οποία αποτελεί πρότυπο διευθέτησης και επίλυσης εκκρεμών διμερών διαφορών, με αποτελέσματα αμοιβαία επωφελή, πάντοτε εντός πλαισίου του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας”.

Τέλος, ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε “στις πρόσφατες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και ειδικά στη συμπεριφορά της Τουρκίας, η οποία συνεχίζει να λειτουργεί με τρόπο που θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα της περιοχής”.

Δείτε επίσης
Πολιτική

Χρυσόγονος για δάνειο Κασσελάκη στον ΣΥΡΙΖΑ: Αν θεωρηθεί ότι είναι ιδιωτική χρηματοδότηση, το κόμμα απειλείται με πρόστιμο

Στη νομική πλευρά…
Ελλάδα

Συντριβή αεροσκάφους στην Καλαμάτα: Μετά από άσκηση χαμηλού ύψους η πτώση - Τα δύο σενάρια που εξετάζονται

Στο επίκεντρο ενός…
Διεθνή

“Η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση” επαναλαμβάνει ο Ερντογάν

«Έχω πει επανειλημμένα…

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *