ΔιεθνήΕθνικάΕλλάδαΠολιτική

ΗΠΑ σε Τουρκία: Τα νησιά έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα

Φράνσις Φάνον – Ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Ενέργειας μίλησε σήμερα για το East Med(η οποία περιλαμβάνει την συνεργασία της Ελλάδας της Κύπρου και του Ισραήλ).Τα νησιά έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα.

«Να σταματήσουν όλες οι προκλητικές ενέργειες που μπορεί να υπονομεύσουν την επενδυτική εμπιστοσύνη και την πολιτική σταθερότητα στην περιοχή» 

αναφέρει χαρακτηριστικά ο Φράνσις Φάνον

Θέλοντας να απαντήσει σε ερωτήσεις για τις Τουρκικές προκλήσεις σχολίασε:

«Δεν σχολιάζουμε τα θαλάσσια σύνορα των χωρών αλλά ένα μνημόνιο δεν μπορεί να επηρεάσει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τρίτων χωρών όπως η Ελλάδα. Το διεθνές δίκαιο της θάλασσας αναγνωρίζει ότι τα νησιά έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα όπως κάθε άλλη περιοχή. Δεν σχολιάζουμε μελλοντικές ενέργειες που μπορεί να συμβούν ή όχι, ενθαρρύνουμε τα κράτη να σταματήσουν προκλητικές ενέργειες, συμπεριφορές και δηλώσεις. Η Τουρκία, κατέληξε, είναι σημαντική χώρα και θέλουμε να παραμείνει σε προσανατολισμό προς τη Δύση».

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης μίλησε στο ίδιο γεγονός και δήλωσε χαρακτηριστικά πως η Ελλάδα παραμένει στις θέσεις της.Επίσης τόνισε ελπίζει να υπάρξει κλήμα συνεργασίας από την γείτονα χώρα στα θέματα του Αιγαίου αλλά και τα θέματα που είχαν δημιουργηθεί στον Έβρο.

ΗΠΑ σε Τουρκία: Τα νησιά έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα