Τις εκτιμήσεις του για τις Τουρκικές προεδρικές εκλογές έκανε ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, δίνοντας προβάδισμα νίκης στον συνασπισμό του από τις πρώτες εκλογές.
Ειδικότερα, ο ο υποψήφιος πρόεδρος της Συμμαχίας του Έθνους και πρόεδρος του CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, δήλωσε χαρακτηριστικά στην τουρκική εφημερίδα Sözcü: «Θα εκλεγώ 13ος πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας με το 60% των ψήφων στις εκλογές της 14ης Μαΐου. Αυτή η δουλειά δεν θα τελειώσει στον δεύτερο γύρο, θα τελειώσει στον πρώτο γύρο».
«Εμπιστεύομαι τη νεολαία. Αυτοί θα καθορίσουν την τύχη των εκλογών. Περισσότεροι από 5,3 εκατομμύρια νέοι θα προσέλθουν για πρώτη φορά στις κάλπες και θα ψηφίσουν. Αυτοί οι νέοι είναι ικανοποιημένοι με την τρέχουσα τάξη πραγμάτων. Θα πάρουμε την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και θα φέρουμε ένα ενισχυμένο κοινοβουλευτικό σύστημα. Με το σημερινό τερατώδες σύστημα, η λειτουργία της Μεγάλη Εθνική Συνέλευση της Τουρκίας (ΤΒΜΜ) έχει καταστραφεί, οι βουλευτές δεν μπορούν καν να ασχοληθούν με την πολιτική, δεν μπορούν να φέρουν τα αιτήματα του λαού στην ημερήσια διάταξη, οι διορισμένοι υπουργοί δεν απαντούν στα τηλέφωνά τους», τόνισε ο Κιλιτσντάρογλου στη συνέχεια.
Εκφράζοντας την άποψη ότι θα αποκτήσουν την πλειοψηφία στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας (TBMM), ο Κιλιτσντάρογλου δήλωσε ότι θα γίνουν ρυθμίσεις στη γραφειοκρατία από το πρωί της 15ης Μαΐου και υπέδειξε δύο ονόματα με τα οποία δεν θα συνεργαστεί.
«Οι δωροδοκούμενοι, αυτοί που μεσολαβούν στις βρώμικες δουλειές, αυτοί που είναι υπάλληλοι του παλατιού και όχι του κράτους, θα απολυθούν. Ο δωροδοκούμενος δεν θα είναι πρεσβευτής. Ο πρεσβευτής δεν μπορεί να κάνει προπαγάνδα για την κυβέρνηση», τόνισε χαρακτηριστικά στο ίδιο μέσο.
Μάλιστα, επισήμανε τον πρέσβη της Πράγας Egemen Bağış και τον πρέσβη της Λευκωσίας Metin Feyzioğlu, ως τα πρώτα ονόματα που θα απολυθούν.
Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ανέφερε στην συνέχεια: «Γνωρίζουμε τι είδους βάρος θα σηκώσουμε το πρωί της 15ης Μαΐου. Γνωρίζουμε ότι και η οικονομία βρίσκεται σε αδιέξοδο. Θυσιάζουν την Τουρκία, το λαό μας και το μέλλον μας για να παραμείνουν στην εξουσία. Η Κεντρική Τράπεζα έγινε το χρηματοκιβώτιο του παλατιού. Χρειαζόμαστε ένα χρόνο για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα. Η δημοκρατία θα ψηφιστεί σε αυτές τις εκλογές: “να έχουμε δημοκρατία σε αυτή τη χώρα ή όχι”; Φροντίστε να πάτε στις κάλπες και να ψηφίσετε. Ψηφίστε ακούγοντας τη φωνή της συνείδησής σας».
Τέλος, ο υποψήφιος για την προεδρία της Τουρκίας, τόνισε ότι οι πολίτες έχουν χάσει την αγοραστική τους δύναμη: «Σε μια χώρα 85 εκατομμυρίων κατοίκων, 20 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ανάγκη από κρατική βοήθεια και το κράτος παρέχει βοήθεια σε 5 εκατομμύρια νοικοκυριά. 20 εκατομμύρια άνθρωποι περιμένουν με ανοιχτές παλάμες. Αυτό είναι το πραγματικό ζήτημα της επιβίωσης. Οι άνθρωποι έχουν φτάσει στο σημείο να μην μπορούν να αγοράσουν ούτε κρεμμύδια σε αυτή τη χώρα, οι πολίτες δεν έχουν αγοραστική δύναμη. Οι άνθρωποι καταδικάστηκαν στην πείνα και τη φτώχεια. Ο αγρότης δεν μπορεί να σπείρει, θα βλάψει το φυτό. Το ρεύμα επίσης το κάνει πιο ακριβό από ό,τι έξω. Μέσα, τιμωρεί τον αγρότη. Σε 21 χρόνια, οι κυβερνήσεις του κόμματος ΑΚ πλήρωσαν 537 δισεκατομμύρια 574 εκατομμύρια δολάρια σε τόκους από τον προϋπολογισμό. Η Τουρκική Δημοκρατία ληστεύεται εδώ και 21 χρόνια, αλλά κατάφερε να επιβιώσει. Με τη νέα εποχή, αυτή η ληστεία θα τελειώσει και αυτή».