ΕλλάδαΚοινωνία

Κορονοϊός:Φοιτητές του ΕΚΠΑ ως εθελοντές στο νοσοκομείο «Σωτηρία»

Φοιτητές και Κορονοϊός

Κορονοϊός: Φοιτητές της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών ανταποκρίθηκαν ως εθελοντές στο κάλεσμα της Γ΄ Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής (Γ΄ΠΠΚ) στο Γενικό Νοσοκομείο ”Σωτηρία” και συμμετέχουν εθελοντικά στην διαχείριση των ασθενών με COVID-19 και γενικότερα με συμπτώματα κορονοϊού.

Oι φοιτητές που συμμετέχουν στο εθελοντικό πρόγραμμα της κλινικής είχαν εντατική και αυστηρή εκπαίδευση στα μέτρα ατομικής προστασίας και στη διαχείριση ασθενών με SARS-COV 2 πριν την εμπλοκή τους, εκπαίδευση ίδια με αυτή που ακολούθησαν οι γιατροί και οι νοσηλευτές της Γ’ ΠΠΚ, παρότι εξαρχής ήταν ξεκάθαρο ότι δεν θα είχαν εμπλοκή εντός της λεγόμενης «κόκκινης ζώνης».

Οι φοιτητές υπέγραψαν σύμφωνο εμπιστευτικότητας των προσωπικών δεδομένων των ασθενών και έλαβαν ειδικές ταυτότητες.

Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούν να κυκλοφορούν στους χώρους της Πανεπιστημιακής Κλινικής σαν εθελοντές. Ακολούθως, ανάλογα με το έτος των σπουδών τους, τα ενδιαφέροντά τους και την επιλογή τους, διαχωρίστηκαν σε δύο ομάδες και ανέλαβαν καθήκοντα, υπό την εποπτεία μελών ΔΕΠ της κλινικής, τα οποία περιλαμβάνουν:

Α. Στη Μονάδα Λοιμώξεων (Κτίριο ΚΑΑ)

Κορονοϊός:Φοιτητές του ΕΚΠΑ ως εθελοντές στο νοσοκομείο «Σωτηρία»

η οποία δημιουργήθηκε για τις ανάγκες των ασθενών με COVID-19, υπό την ευθύνη της Γ’ΠΠ:

  • Συμμετοχή των εθελοντών στο ημερήσιο πρόγραμμα της κλινικής. Που σημαίνει την συμπλήρωση ιστορικού, παραγγελία και αναζήτηση παρακλινικών εξετάσεων των ασθενών, με την καθοδήγηση της επικ. Καθηγήτριας, Γ. Πουλάκου.
  • Συμμετοχή στο πρόγραμμα εφημεριών της κλινικής με κυλιόμενες βάρδιες.
  • Επικοινωνία με τους συγγενείς των ασθενών, καθώς δεν επιτρέπεται το επισκεπτήριο.
  • Συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα καταγραφής των ασθενών.
  • Αναζήτηση και αποδελτίωση της σχετιζόμενης με τον SARS-COV-2 βιβλιογραφίας, με τον συντονισμό του καθηγητή Παθολογίας, Γ. Στεργίου.
  • Διάχυση της πληροφορίας σε όλα τα μέλη της κλινικής, ώστε να προσαρμόζεται η καθημερινή κλινική πρακτική στα νεότερα δεδομένα.
  • Ανάρτηση της νέας επιστημονικής γνώσης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της κλινικής, ώστε να είναι προσβάσιμη σε όλους τους επαγγελματίες υγείας της χώρας μας.

Β. Στην Γ’ Παθολογική Κλινική, η οποία διατηρεί το μεγαλύτερο μέρος των δραστηριοτήτων της νοσηλεύοντας ασθενείς που παρακολουθούνται για χρόνια νοσήματα.

(αιματολογικά, γαστρεντερολογικά, ογκολογικά νοσήματα, υπέρταση κά) και αποδεδειγμένα δεν έχουν COVID-19:

  • Καθήκοντα στον προγραμματισμό εργαστηριακών και την τήρηση φακέλου, αλλά και κλινικά καθήκοντα που συμπεριλαμβάνουν την παρουσία τους στον θάλαμο του ασθενούς.
  • Συμμετοχή στην αποδελτίωση και διάχυση της πληροφορίας στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.
  • Η συμβολή των εθελοντών στη Γ’ΠΠ (Κτίριο Ζ’) είναι καθοριστική γιατί εξασφαλίζει την απασχόληση περισσότερων γιατρών της Γ’ΠΠ στην Μονάδα Λοιμώξεων για τη θεραπεία των ασθενών με COVID-19.

Κορονοϊός

«Η παρουσία στην πρώτη γραμμή των φοιτητών-εθελοντών μας,δίπλα σε έμπειρους και καταξιωμένους καθηγητές του Πανεπιστημίου μας.

Στη διαχείριση της ακραίας κατάστασης που βιώνουμε όλοι, είναι πολύτιμη εμπειρία και μάθημα ζωής.

Αποτελεί μία σημαντική προσφορά στο σύστημα υγείας που δοκιμάζεται. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι αυτή η εθελοντική προσφορά αποτελεί ένδειξη του ανθρωπιστικού ιδεώδους, των υψηλών ιδανικών και των στέρεων ηθικών αξιών που διέπουν την νέα γενιά των αποφοίτων της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, σύντομα συναδέλφων μας», αναφέρει ο διευθυντής της Κλινικής, Κωνσταντίνος Νικ. Συρίγος